İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ VAKFI            

ÖZEL

  YAMANTÜRK  LİSESİ

1995

ABAKÜS

Giriş

Bizim ilk hesap makinemiz ellerimizdi. Zamanla aynı dili konuşmayan Tüccarlar ve diğerleri arasında el-sayı dili gelişti. Günümüzde de genç öğrenciler sayarken parmaklarını kullanırlar.

Sayısal rakamlar on parmağımızı aşınca yeni yöntemler araştırılmaya başlandı. Çakıl taşlarıyla sayıların belli gruplara ayrılmasına "Çakıl Taşı Yöntemi" dendi. Ama bu yöntemle işin çoğunu insan yapıyordu. Bu sıralarda taşınabilir bir çakıl taşı aleti yapma düşüncesi ortaya çıktı. Bundan Abaküs geliştirildi. Çin, Eski Yunan ve Roma'da değişik tür abaküsler kullanıldı. Günümüzde de Asya'nın birçok yöresinde Abaküs kullanılmaktadır.

Abaküs Nedir?

Abaküs; çağdaş hesap makinelerinin ve bilgisayarların atası sayılan hesap aygıtıdır. Abaküs'te amaç; toplama, çıkarma, çarpma ve bölme yapmaktır. Babilliler'in buluşu olan abaküs, yüzyıllar boyunca ticarette büyük önem taşımıştır. Abaküsün temeli Girit ve Miken'e dayanır. Yalnız Girit ve Miken Abaküsleri'nde süsleme vardı. 

Biraz Daha İnceleyelim

Genellikle geniş bir hesap tahtası biçiminde olan abaküs, Ortaçağ boyunca Avrupa ve Arap Dünyası'nda olduğu kadar Asya'da da yaygın bir biçimde kullanılmış, Japonya'ya ise ancak XVI. yy.'da gitmiştir. Zamanla yerini basamak ve sıfır değerleri olan Hindu-Arap rakamlarının kullanılmasına bırakmakla birlikte, XVII. yy.'a değin Avrupa'da kullanılan abaküs Ortadoğu ve Japonya'da varlığını sürdürmektedir.     

Çin Abaküsünde, enlemesine bir çubukla ortadan ikiye ayrılmış olan çerçevenin sağ bölümündeki iki boncuktan her biri "5" sayısını; sol bölümdeki beş boncuktan her biri ise 1 birimi simgeler.

Romalılar'ın kullandığı abaküste ise taşların istenen sıralar üstünde kaydırılmasına yarayan oluklar vardır.  

 

ANA MENÜ DERS PROĞRAMI MATEMATİK KÖŞESİ
 
MENÜ FOTOĞRAFLAR HAVA DURUMU Pİ SAYISI PRATİK ÇARPMA ALTIN ORAN NETBUL
CHAT DUYURULAR GAZETELER BİNOM BİLARDO SORULAR TÜRKVİSTA
EĞLENCE DİLEKLER TELEFON REHBERİ ABC.ABC KÖK ALMAK CEVAPLAR ARAMA
RESİMLER DERS PROĞRAMI BİLİM VE TEKNİK BİLMECE ABAKÜS BURÇLAR NEREDE
LİNKLER MATEMATİK KÖŞESİ TÜRKÇE SÖZLÜK DOWNLOAD MOBİUS ŞERİDİ ŞİİR1 ÖMER HAYYAM
DÖVİZ ATATÜRK (TR) SANAL KÜTÜPHANE PARADOKSLAR KLEİN ŞİİR2 EL HARİZMİ
SÖZLÜK ATATÜRK (ENG) DÜNYA DIŞI YAŞAM PİRAMİTLER OKLİD ARABUL FİBONNACİ

            Sayfalarımız  Internet Explorer 4.0 ve 5.0 'a göre, 800x600 ekran boyutunda tasarlanmıştır. IE'nin eski versiyonları veya Netscape kullanıyorsanız  ekran görüntüsü kötü olabilir.